• Home
  • Nieuws
  • Transitievisie Warmte: stapsgewijs naar aardgasvrije dorpen
24 juli 2021

Transitievisie Warmte: stapsgewijs naar aardgasvrije dorpen

De Rijksoverheid wil de CO2-uitstoot verminderen door over te stappen van aardgas op duurzame energie. Vanaf 2050 is er geen aardgas meer beschikbaar om woningen en gebouwen te verwarmen. In de meeste huishoudens is aardgas nu nog een vanzelfsprekende keuze voor het verwarmen en koken. Daar komt de komende 30 jaar verandering in met de Transitievisie Warmte en Wijkuitvoeringsplannen. Niet in één keer, maar geleidelijk, stap voor stap, met een wijkgerichte aanpak.

Transitievisie Warmte

De Transitievisie Warmte beschrijft hoe de gemeente Voorst de route naar een aardgasvrije gemeente ziet. Zowel op de korte als op de middellange termijn. Een aanpak om voortaan op een duurzame manier te koken en het huis te verwarmen. De Transitievisie Warmte helpt ons om dit op een duidelijke manier aan te pakken. Waar starten we? In welk tempo? En wat zijn de alternatieven voor aardgas? De Transitievisie Warmte is een tijdspad voor de wijken in de verschillende dorpen om deze aardgasvrij te maken.

Waarom maakt de gemeente een Transitievisie Warmte?

De Transitievisie Warmte geeft bewoners en huiseigenaren een eerste beeld van het stapsgewijze tijdpad richting aardgasvrij. Dit helpt huis- en gebouweigenaren om keuzes te maken in de mogelijkheden om hun huis te verduurzamen. Zoals het vervangen van de cv-ketel. Hiervoor is het belangrijk om te weten wat er in de toekomst verandert. De gemeente Voorst onderzoekt op dit moment welke alternatieven hier mogelijk zijn om het aardgas te vervangen. Dit doen wij samen met woningcorporatie IJsseldal Wonen, netbeheerder Liander, Waterschap Vallei en Veluwe en energie coöperatie EnergieRijk Voorst. Dit gebeurt met een wijkgerichte aanpak zodat in 2050 alle woningen in de gemeente Voorst aardgasvrij zijn. De adviesbureaus APPM en Buro Loo helpen de gemeente om de mogelijkheden voor het stapsgewijs aardgasvrij maken van de woningen te beschrijven in de Transitievisie Warmte gemeente Voorst. Het ontwerp van deze transitievisie delen wij na de zomer met u.

Wijkuitvoeringsplannen

De Transitievisie Warmte is een beleidsdocument waarin alles op hoofdlijnen beschreven staat. Uiteindelijk moet alles in detail uitgewerkt worden voor elke wijk. Dit doen wij in de Wijkuitvoeringsplannen. De komende vijf jaar gaan wij met 2 tot 3 wijken/dorpen aan de slag. De eerste stap is het maken van een Wijkuitvoeringsplan. Hierin staat precies beschreven welke gebouwen er zijn, welke gebouweigenaren, wie er wanneer betrokken wordt en een concreet stappenplan.

Dit Wijkuitvoeringsplan is geen gemeentelijk document, maar een plan wat wij met de buurt of het dorp gaan maken. Iedereen kan meepraten en aangeven wat voor hem of haar belangrijk is. Inwoners willen weten waar zij aan toe zijn. Wat kunnen ze doen aan hun woning? Wat gaat dat kosten en wie gaat dat betalen? Allemaal belangrijke vragen die we samen gaan uitzoeken.

Toekomst bestendig wonen

Uiteindelijk gaat het niet alleen om het dichtdraaien van de gaskraan, maar om de woningen en gebouwen toekomst bestendig te maken. Het aanpakken van de woning levert namelijk niet alleen energiebesparing op, maar levert ook veel comfort en zorgt er voor dat de woning weer een tijd mee kan. De verduurzaming van de woning kan hierbij meegaan in het gewone onderhoud van de woning. Net zoals de kozijnen eens in de vijf jaar geverfd moeten worden, zo zijn de ramen na 20 jaar ook wel toe aan vervanging. Er zijn nu veel betere ramen die de warmte in de winter binnenhouden en in de zomer buitenhouden. Ook de ketel heeft na 20 jaar zijn beste tijd wel gehad en is toe aan vervanging. We doen dat nu niet meer met een cv-ketel of HR ketel, maar bijvoorbeeld met een warmtepomp. Misschien bent toe aan een modernere kamer en kiest u meteen voor vloerverwarming in plaats van radiatoren. Zo maken we niet alleen een stap richting verwarmen zonder aardgas, maar maken we de woning ook toekomst bestendig en comfortabel.

 

© District. All rights reserved. Powered by YOOtheme.